Απόσυρση Μελέτης κατά του Ατμίσματος

Το περιοδικό Gastroenterology Research δημοσίευσε μια μελέτη που ισχυρίζεται ότι έχει βρει μια σχέση μεταξύ του ατμίσματος και της χρόνιας ηπατικής νόσου. Αμέσως, οι ειδικοί είδαν προφανή ελαττώματα στη μελέτη, αλλά οι συγγραφείς απέτυχαν να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες που προέκυψαν σχετικά με τη μεθοδολογία τους και την αξιοπιστία των ευρημάτων της ομάδας. Κατά συνέπεια, το Gastroenterology Research αναγκάστηκε να ανακαλέσει την έρευνα.

Το "Asociation of Smoking and E-Cigarette in Chronic Liver Disease: An NHANES Study ", διεξήχθη από μια ομάδα από διάφορα ιδρύματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Universidad Catolica de Santiago de Guayaquil.

«Υπάρχει μια αυξημένη τάση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, αλλά οι τοξικές επιδράσεις των μεταβολιτών του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν έχουν μελετηθεί ευρέως, ειδικά στην ηπατική νόσο. Ως εκ τούτου, στοχεύσαμε να αξιολογήσουμε την επικράτηση της πρόσφατης χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου σε ένα εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα ενηλίκων και εφήβων στις ΗΠΑ και τη συσχέτισή του μεταξύ των ερωτηθέντων με ηπατική νόσο», είπε η ομάδα.

«Στη μελέτη μας, διαπιστώσαμε ότι οι χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων συσχετίστηκαν με υψηλότερες πιθανότητες να έχουν ιστορικό ηπατικής νόσου σε σύγκριση με τους μη καπνιστές. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το κάπνισμα, είτε το ηλεκτρονικό τσιγάρο είτε το παραδοσιακό κάπνισμα, έχει επίδραση στην εξέλιξη της ηπατικής νόσου», έγραψαν.

Επιπλέον, ισχυρίστηκαν ότι το άτμισμα συνδέεται με το να είσαι πλούσιος, λευκός και μορφωμένος. Ισχυρίστηκαν επίσης ότι βρήκαν στοιχεία ότι οι ατμιστές είναι πιο πιθανό να είναι βαρείς πότες.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι απαιτούνται μελλοντικές μελέτες για να συνεχιστεί η εξέταση των επιπτώσεων του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην ηπατική νόσο. Δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους σημαίνει ότι οι επαγγελματίες δημόσιας υγείας και οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής θα πρέπει να εξετάζουν πιο ισχυρά στοιχεία για τις τοξικές επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου όταν λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με τους κανονισμούς του ηλεκτρονικού τσιγάρου στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Μετά την παραλαβή καταγγελιών για τη μελέτη, η Gastroenterology Research εξέδωσε τελικά μια δήλωση, λέγοντας: «Μετά τη δημοσίευση αυτού του άρθρου, εκφράστηκαν ανησυχίες σχετικά με τη μεθοδολογία του άρθρου, την επεξεργασία δεδομένων πηγής, συμπεριλαμβανομένης της στατιστικής ανάλυσης και την αξιοπιστία των συμπερασμάτων. Oι συγγραφείς απέτυχαν να παρέχoυν έγκυρες εξηγήσεις και να αντικρούσουν αυτές τις ανησυχίες, επομένως αυτό το άρθρο έχει ανακληθεί κατόπιν αιτήματος του Αρχισυντάκτη.»

Το περιοδικό δεν δημοσίευσε την επιστολή καταγγελίας, λέγοντας ότι θα το έκανε μόνο εάν οι συγγραφείς είχαν απαντήσει στις ερωτήσεις που έθεσε.

Ο Gregory Conley, διευθυντής του American Vapor Manufacturers Association, είπε στο Filter Magazine: «Αυτό είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από μία μόνο μελέτη».

Και έχει δίκιο...

Οι ατμιστές έχουν δει πολλές μελέτες κακής ποιότητας όλα αυτά τα χρόνια, να κάνουν κάθε είδους παράξενους ισχυρισμούς, που βασίζονται σε δόλια χρήση δεδομένων ή σε ανεύθυνες και αναξιόπιστες μεθόδους συλλογής δεδομένων

Είναι καιρός οι δημοσιογράφοι να υιοθετήσουν μια πιο ισχυρή γραμμή όσον αφορά την αξιολόγηση των πηγών τους, για να αποτρέψουν την κακή επιστήμη να βλέπει το φως της δημοσιότητας.Πηγή:

https://www.planetofthevapes.co.uk/news/health-studies/2023-09-25_liver-damage-study-retracted.html

Product added to wishlist

Χρησιμοποιούμε cookies για τις βασικές λειτουργίες πλοήγησης, τη συλλογή στατιστικών και την προσαρμογή διαφημιστικού περιεχομένου. Επιλέγοντας «Αποδοχή» παρέχετε τη συγκατάθεση σας για τη χρήση των cookies, σύμφωνα με την πολιτική μας.

Το προϊόν προστέθηκε για σύγκριση.