ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΡΟΜΠΕΡΤΟ ΣΑΣΜΑΝ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ QUEEN MARY ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΡΟΜΠΕΡΤΟ ΣΑΣΜΑΝ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ QUEEN MARY ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

Ένα εκπληκτικά προσιτό στο μέσο αναγνώστη, επιστημονικό άρθρο, από έναν ερευνητή-επιστήμονα με δεκαετίες εμπειρία που αναλύει και καταρρίπτει την επικίνδυνα ανόητη δήλωση "μέχρι να περάσουν 20-30 χρόνια δε μπορούμε να λέμε ότι το άτμισμα είναι καλύτερη επιλογή για τον καπνιστή"

Μεστός, εμπεριστατωμένος και τεκμηριωμένος λόγος. Αξίζει να το διαβάσετε και να δείτε ότι δε χρειάζεται παρά απλή ΛΟΓΙΚΗ για να προσεγγίσουμε το θέμα άτμισμα.

Ακολουθεί μετάφραση του άρθρου.
--------------------------------------------------------------------------------
Δεν υπάρχει απόλυτη ασφάλεια, είναι πάντοτε σχετική συγκριτικά με κάποιο μέτρο σύγκρισης, δόση έκθεσης ή οδό έκθεσης. Καμία ουσία ή προϊόν ή φάρμακο δεν είναι 100% ασφαλές ανεξάρτητα από όλους αυτούς τους παράγοντες: επαρκώς υψηλή δόση νερού ή οξυγόνου ή καφεΐνης μπορεί να σας σκοτώσει, ενώ μπορείτε να επιβιώσετε με μια πολύ μικρή δόση αρσενικού (σε ρύζι) ή πολύ σύντομη έκθεση 0,01 δευτερολέπτων στο (πχ.) πλουτώνιο...

Αντί να ρωτάμε "είναι ασφαλές;", η σωστή ερώτηση θα πρέπει να είναι "είναι ασφαλέστερο από το Χ;", όπου το X είναι το μέτρο σύγκρισης. Η ερώτησή σας θα πρέπει να είναι
"πότε θα ξέρουμε εάν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ασφαλέστερα από το .. Χ; ".

Σήμερα, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αντικαθιστούν τα συμβατικά τσιγάρα, έτσι το φυσιολογικό μέτρο σύγκρισης "Χ" είναι το κάπνισμα τσιγάρων. Λοιπόν, πόσο καιρός θα απαιτηθεί μέχρι να ξέρουμε αν είναι ασφαλέστερα από το κάπνισμα ή αν είναι "ασφαλή" σε σύγκριση με τη συνέχιση του συμβατικού καπνίσματος;

Η απάντηση είναι απλή: ήδη γνωρίζουμε ότι είναι πολύ πιο ασφαλή από το κάπνισμα τσιγάρων τουλάχιστον για 10 χρόνια τώρα έντονης παρατήρησης. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι "δεν γνωρίζουμε ακόμα τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ατμίσματος", υπονοώντας ότι είμαστε καταδικασμένοι να περιμένουμε 20-30 χρόνια για να μάθουμε αυτά τα πιθανά μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Αυτή η λογική βασίζεται στην υπόθεση ότι:

(1) δεν γνωρίζουμε τίποτα ή σχεδόν τίποτα για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα,
(2) η επιστήμη βασίζεται (και αναγνωρίζει μόνο) την άμεση επαλήθευση, απορρίπτοντας συμπεράσματα και εκτιμήσεις.

Και τα δύο (1) και (2) είναι λανθασμένα: γνωρίζουμε πολλά για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (πάνω από 2000 άρθρα στην επιστημονική και ιατρική βιβλιογραφία τα τελευταία 10 χρόνια) και η επιστήμη εργάζεται κυρίως για την πραγματοποίηση αξιόλογων εκτιμήσεων από ευρήματα (δε χρειάζεται να ταξιδέψεις στην επιφάνεια του ήλιου με ένα θερμόμετρο στο χέρι για να γνωρίζει ότι η θερμοκρασία του είναι 6000 βαθμοί, το γνωρίζουμε έμμεσα μέσω φασματοσκοπίας).

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα παράγουν στο χρήστη (μέσω εισπνοής) ένα αερόλυμνα που ονομάζουμε "ατμό". Παράγεται στους 180-210 βαθμούς με την εξάτμιση (ατμοποίηση) ενός υγρού διαλύματος που περιέχει προπυλενογλυκόλη (PG), φυτική γλυκερίνη (VG), αρώματα και (προαιρετικά) νικοτίνη. Δεν υπάρχει καύση και τα "σωματίδια" αυτού του αερολύματος είναι υγρά σταγονίδια που παράγονται κυρίως από PG και νερό. Η αέρια φάση είναι συνίσταται από PG, VG, νικοτίνη και χημικές ουσίες: πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC), συμπεριλαμβανομένων των αλδεϋδών, που παράγονται με την αποσύνθεση του PG και των αρωμάτων. Περιέχει νιτροζαμίνες από τη νικοτίνη και ίχνη μεταλλικών μορίων (όχι καθαρά μεταλλικά άτομα). Τα σταγονίδια είναι αβλαβή, διαλύονται στις αναπνευστικές οδούς και η PG μεταβολίζεται εύκολα. Οι νιτροζαμίνες και ορισμένες από τις αλδεΰδες (φορμαλδεΰδη) είναι τοξικές, αλλά βρίσκονται σε μικρές συγκεντρώσεις μεταξύ 1/50 και 1/15000 (νιτροζαμίνες) σε σύγκριση με τη συγκέντρωσή τους στον καπνό τσιγάρων. Τα ίχνη μετάλλων επίσης βρίσκονται σε αμελητέες συγκεντρώσεις.

Θα μπορούσατε να πείτε, "έτσι πώς μερικές μελέτες έχουν δείξει ανησυχητικά επίπεδα φορμαλδεΰδης και / ή μέταλλα;". Η απάντηση είναι ότι όλες αυτές οι μελέτες έχουν σοβαρά ελαττώματα στον πειραματικό σχεδιασμό τους. Μελέτες πίσω από τη δημιουργία φορμαλδεΰδης χρησιμοποιούσαν μηχανές που λειτουργούσαν σε συνθήκες "άνυγρης ρουφηξιάς" - dry burn- (όταν το υγρό αναπλήρωσης στεγνώνει και η αντίσταση καίει το φυτίλι που παράγει πολλά τοξικά υλικά). Εντούτοις, δεν υπάρχει σε τέτοιες συνθήκες πραγματικά άτμιση, καθώς παράγεται μια αποπνικτική καμμένη οσμή, παρότι οι συσκευές και η θέρμανση της αντίστασης συνεχίζει να λειτουργεί. Σε μια μελέτη μεταλλικής τρομοκρατίας (από τη "Σχολή Ιατρικής του Bloomberg") προέκυψε τεράστια έκθεση σε σωματίδια επειδή υπολογίστηκε η κατανάλωση αερολύματος ίση με το συνολικό καθημερινό αέρα που αναπνέει ένας άνθρωπος, παρότι καταναλώνεται αερόλυμα από ατμιστές σε μόλις 200 εισπνοές ημερησίως. Όλες οι "τρομακρατικές" μελέτες έχουν αναπαραχθεί και αντικρουστεί. Ο Δρ Κωνσταντίνος Φαρσαλινός έχει καταβάλει πολλές προσπάθειες για να εκθέσει αυτές τις λανθασμένες "τρομοκρατικές" μελέτες (μπορείτε να γράψετε στο Google το όνομά του και να μπείτε στο ιστολόγιό του για ακριβείς αναφορές).

Η χημεία του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι πολύ απλούστερη (και πολύ πιο καλοήθης) σε σύγκριση με εκείνη του καπνού που είναι επίσης ένα αερόλυμα, αλλά παράγεται από καύση στερεάς φυτικής ύλης (φύλλο καπνού) και συνεπώς τα σωματίδια του είναι στερεά (πίσσα) και η αέρια φάση του αποτελείται από 7000+ ενώσεις συμπεριλαμβανομένων 70 καρκινογόνων. Προφανώς, η απουσία καύσης εξηγεί γιατί ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι πολύ πιο ασφαλής από τον καπνό τσιγάρων. Υπάρχει τώρα μια ευρεία επιστημονική συναίνεση για αυτό το συμπέρασμα. Οι καλές αναφορές είναι:

1. Αναθεώρηση των στοιχείων σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού 2018. Μια έκθεση που εξέδωσε ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας "Ηλεκτρονικά τσιγάρα και θερμανθέντα προϊόντα καπνού: επισκόπηση αποδεικτικών στοιχείων"

2. Νικοτίνη χωρίς καπνό: Μείωση της βλάβης του καπνού. Έκθεση του Βασιλικού Κολλεγίου Ιατρών με τίτλο: "Νικοτίνη χωρίς καπνό: Μείωση της βλάβης του καπνού"

Ακόμα και η έκθεση "Οι συνέπειες της χρήσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων στη Δημόσια Υγεία "από τις Εθνικές Ακαδημίες Επιστήμης Μηχανικών και Ιατρικής των ΗΠΑ αναγνωρίζει ότι το άτμισμα εκθέτει τον χρήστη σε πολύ μειωμένο επίπεδο τοξικότητας, ακόμη και αν διαφωνεί με τις βρετανικές προαναφερθείσες δημοσιεύσεις σε άλλα θέματα .

Τώρα, μπορείτε να πείτε, "ναι, αλλά όλα αυτά βασίζονται στις τρέχουσες παρατηρήσεις και έχουμε χρησιμοποιήσει το άτμισμα για μόνο δέκα χρόνια, έτσι τι γίνεται με τους μακροχρόνιους κινδύνους τους;". Επιτρέψτε μου να εξετάσω αυτό το ζήτημα.

Κατ 'αρχάς, είναι δύσκολο να δούμε τις βλαβερές συνέπειες από το άτμισμα. Έχετε υπόψη ότι η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι είτε καπνιστές είτε πρώην καπνιστές. Ως εκ τούτου, η βλάβη της υγείας στους ατμιστές δεν μπορεί να αποδίδεται αποκλειστικά στο άτμισμα. Αυτές οι βλάβες είναι πιθανότατα προκληθείσες από ένα προηγούμενο ιστορικό καπνίσματος παρά από ένα πιο πρόσφατο ιστορικό ατμίσματος. Για να εξετάσουμε τις βλάβες από το άτμισμα και να τους διαχωρίσουμε από το κάπνισμα, θα πρέπει να παρακολουθήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα έναν πληθυσμό ατμιστών που δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Αυτό είναι πολύ δύσκολο. Η μόνη τέτοια μελέτη διεξήχθη από τον Dr Polosa για 3,5 χρόνια "Επιπτώσεις ατμίσματος στην υγεία: προοπτική μελέτη 3,5 ετών καθημερινών ατμιστών που δεν κάπνισαν ποτέ] Δεν εντοπίστηκαν σημαντικές βλάβες στην υγεία.

Έτσι, πρέπει να εξάγουμε εκπαιδευτικά συμπεράσματα με βάση την επιστήμη που γνωρίζουμε. Υποθέτοντας ότι κατά τις επόμενες δεκαετίες υπάρχει ένας αντικειμενικός τρόπος απομάκρυνσης των επιβλαβών συνεπειών από τα αποτελέσματα προηγούμενων ιστορικών καπνίσματος και υποθέτοντας ότι μπορούμε να ποσοτικοποιήσουμε συγκεκριμένους μακροπρόθεσμους κινδύνους (πιθανότατα να παρακολουθήσουμε αναπνευστικά προβλήματα όπως ο χρόνιος ερεθισμός), δεν μπορούμε να παράγουμε σήμερα ακριβές ποσοστό ασφαλείας για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα σε σχέση με το κάπνισμα (εάν οι βλάβες θα είναι μόνο 0,001% ή 1% ή 5% ή 10%). Ωστόσο, βάσει αυτών που γνωρίζουμε (χημεία ατμών, βιοδείκτες, μελέτες Cohort), μπορούμε να ισχυριστούμε υπεύθυνα ότι η επικινδυνότητα του ατμού είναι πολύ μικρότερησε σχέση με εκείνη αν συνεχίσουμε να καπνίζουμε.

Ένα στενά συνδεδεμένο ερώτημα θα μπορούσε να είναι "να υποθέσουμε ότι είχαμε γνωστά τσιγάρα καπνού μόνο για 10 χρόνια, θα γνωρίζαμε ότι μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο μακροπρόθεσμα (δεκαετίες μετά); " Η απάντηση είναι ναι. Οι κίνδυνοι από το κάπνισμα δεν ήταν γνωστοί το 1920 ή το 1950 λόγω έλλειψης παρατήρησης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό θα ήταν πέρα ​​από την ικανότητα της σύγχρονης επιστήμης αν μελετούσαμε τα συμβατικά τσιγάρα για μόλις 10 χρόνια. Εάν γνωρίζαμε και μελετούσαμε τα συμβατικά τσιγάρα για μόλις 10 χρόνια, θα γνωρίζαμε από τη χημική ανάλυση των δειγμάτων καπνού, βιοδεικτών και μελετών Cohort ότι το συνεχές κάπνισμα τσιγάρων θα συνεπαγόταν υψηλό κίνδυνο για την υγεία. Ποτέ δεν θα γνωρίζαμε πόσο επικίνδυνο είναι σε σχέση με άλλες συμπεριφορές ή ουσίες, αλλά θα γνωρίζαμε με σιγουριά ότι θα ήταν πολύ επικίνδυνο. Ακολουθώντας παρόμοια συλλογιστική, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το αντίθετο (πολύ μικρός κίνδυνος) για το άτμισμα παρότι έχουμε κάνει παρατηρήσεις και μελέτες σε μόλις 10 χρόνια. Ο Δρ Carl V Philips παρέχει μια πολύ πειστική συζήτηση για αυτό το θέμα σε ένα από τα άρθρα του στο Daily Vaper "Τι θα γνωρίζαμε για τα τσιγάρα και την υγεία εάν ήταν τόσο καινούργια όσο τα ηλεκτρονικά τσιγάρα;" https://antithrlies.com/…/what-would-about-cigarettes-and-…/).

Σε μια από τις καλύτερες μελέτες μέχρι σήμερα για την χημεία ατμών, ο Καθηγητής Burstyn έδειξε επανεξετάζοντας εκατοντάδες μελέτες ότι οι εκπομπές ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν είναι μόνο χαμηλότερες από εκείνες των συμβατικών τσιγάρων αλλά παρουσιάζουν επίσης χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα των TLVs (Τιμές Ορίων Ασφαλείας) από το NIOSH (Εθνικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας) των ΗΠΑ. Το άρθρο του Burstyn δημοσιεύθηκε το 2014 και κάποια ηλεκτρονικά τσιγάρα από τότε δε χρησιμοποιούνται πλέον, ενώ μερικές σύγχρονες συσκευές λειτουργούν με περισσότερη ισχύ και παράγουν περισσότερους ατμούς. Ωστόσο, τα επίπεδα εκπομπών ηλεκτρονικού τσιγάρου ήταν πολύ χαμηλότερα από τα TLVs και τα συμπεράσματα του Burstyn δείχνουν να ισχύουν και σήμερα. Αυτός είναι ο σύνδεσμος με το άρθρο του καθηγητή Burstyn "Peering through the mist: συστηματική ανασκόπηση του τι λέει η χημεία των επικίνδυνων ουσιών στα ηλεκτρονικά τσιγάρα για τους κινδύνους για την υγεία" http://bmcpublichealth.biomedcentral.com/…/…/1471-2458-14-18.

Βάσει όσων γνωρίζω από τη φυσική και τη χημεία των αερολυμάτων, συμπεραίνω ότι τα αποτελέσματα του Burstyn θα συνεχιστούν μακροπρόθεσμα: οι βλαβερές συνέπειες θα είναι πιθανώς συγκρίσιμες (ίδια τάξη μεγέθους) με τις βλάβες από την έκθεση σε φυσιολογικούς ρύπους στο αστικό περιβάλλον.

Έτσι, με λίγα λόγια, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε σήμερα τις ακριβείς βλάβες από το μακροπρόθεσμο πρόβλημα ή να κάνουμε μια ακριβή σύγκριση του κινδύνου με το κάπνισμα ή άλλους ρύπους ή τα πρότυπα TLV. Ωστόσο, οι σημερινές γνώσεις που έχουν συγκεντρωθεί σε 10 χρόνια μας επιτρέπουν να συνάγουμε με απόλυτο τρόπο ότι αυτές οι βλάβες θα είναι σημαντικά μικρότερες από το συνεχές κάπνισμα και συγκρίσιμες με την έκθεση στην συνήθη περιβαλλοντική ρύπανση.

Το άρθρο βρίσκεται εδώ: https://www.quora.com/How-long-…/…/Roberto-Sussman-Livovsky…

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url withhttp://)
* Comment:
Type Code

Information

Κατασκευαστές

Accept

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies έτσι ώστε να μπορούμε να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Μάθε περισσότερα
Οι αγοραπωλησίες και η περιήγηση στο site μας επιτρέπεται σε άτομα ηλικίας 18+